TEKST |
Zgodnie z art.17 ust. 1
ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu,
handlowcy prowadzący dzielność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami na rynku krajowym, w obrocie z krajami UE oraz w obrocie z krajami trzecimi (export/import)
zobowiązani są do przekazania
Wojewódzkiemu Inspektorowi właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę:
-
Informacji o prowadzeniu działalności ww. zakresie nie później niż w dniu jej rozpoczęcia.
-
Informacji o ilości świeżych owoców i warzyw objętych normami handlowymi, wyrażoną w kilogramach, w przypadku gdy handlowiec, w poprzednim roku kalendarzowym wprowadził do obrotu świeże owoce i warzywa, w ilości 100 tys. kg i powyżej. Informację powyższą należy przekazać do końca pierwszego kwartału następnego roku.
Informacje dotyczące pkt. 1 i 2 należy przekazać
na
„Formularzu przekazania informacji o rozpoczęciu, lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu” ( wzór F-9/BKJ-01-IR-04)
– formularz udostępniony na stronie BIP-uw zakładce
Wzory dokumentów
.
-
Informacji o każdej zmianie danych w terminie do 7 dni od dnia jej dokonania.
-
Informacji o zaprzestaniu prowadzenia dzielności w terminie 7 dni od jej zaprzestania.
Handlowiec, który nie wywiązuje się z ww. obowiązków podlega karze grzywny zgodnie z art. 40 ust. 4b , pkt 2
ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu.
Z obowiązku przekazania ww. informacji, zgodnie z
rozporządzeniem MRiRW z dnia 28 grudnia 2012 r, w sprawie zwolnionych handlowców z obowiązku przekazywania informacji Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz wpisanych do bazy danych o handlowcach
(Dz.U. z 2013 r. poz.74), zwolnieni są handlowcy którzy:
1. Nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych zgodnie z art. 4 Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011.
2. Prowadzą dzielność w sektorze owoców i warzyw świeżych ograniczoną do ich przewozu.
3. W poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce i warzywa w ilości mniej niż 100 tys. kg.
Udostępniający:
Grzegorz Zając
Wytwarzający:
Grzegorz Zając
Data wytworzenia
: 11.03.2016 r.
Data udostępnienia:
14.03.2016 r.
|
Zgodnie z art.17 ust. 1
ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu,
handlowcy prowadzący dzielność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami na rynku krajowym, w obrocie z krajami UE oraz w obrocie z krajami trzecimi (export/import)
zobowiązani są do przekazania
Wojewódzkiemu Inspektorowi właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę:
-
Informacji o prowadzeniu działalności ww. zakresie nie później niż w dniu jej rozpoczęcia.
-
Informacji o ilości świeżych owoców i warzyw objętych normami handlowymi, wyrażoną w kilogramach, w przypadku gdy handlowiec, w poprzednim roku kalendarzowym wprowadził do obrotu świeże owoce i warzywa, w ilości 100 tys. kg i powyżej. Informację powyższą należy przekazać do końca pierwszego kwartału następnego roku.
Informacje dotyczące pkt. 1 i 2 należy przekazać
na
„Formularzu przekazania informacji o rozpoczęciu, lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu” ( wzór F-9/BKJ-01-IR-04)
– formularz udostępniony na stronie BIP-uw zakładce
Wzory dokumentów
.
-
Informacji o każdej zmianie danych w terminie do 7 dni od dnia jej dokonania.
-
Informacji o zaprzestaniu prowadzenia dzielności w terminie 7 dni od jej zaprzestania.
Handlowiec, który nie wywiązuje się z ww. obowiązków podlega karze grzywny zgodnie z art. 40 ust. 4b , pkt 2
ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw oraz rynku chmielu.
Z obowiązku przekazania ww. informacji, zgodnie z
rozporządzeniem MRiRW z dnia 28 grudnia 2012 r, w sprawie zwolnionych handlowców z obowiązku przekazywania informacji Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz wpisanych do bazy danych o handlowcach
(Dz.U. z 2013 r. poz.74), zwolnieni są handlowcy którzy:
1. Nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych zgodnie z art. 4 Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011.
2. Prowadzą dzielność w sektorze owoców i warzyw świeżych ograniczoną do ich przewozu.
3. W poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce i warzywa w ilości mniej niż 100 tys. kg.
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach
Udostępniający:
Grzegorz Zając
Wytwarzający:
Grzegorz Zając
Data wytworzenia
: 11.03.2016 r.
Data udostępnienia:
14.03.2016 r.
|